top of page

Våre Behandlinger

Tannstellet tilbyr en rekke generelle tannbehandlingstjenester, alt fra tannundersøkelser til dype rengjøringer som hjelper til med å behandle tannkjøttsykdommer.

Ordinær tannbehandling

01

Hull i tennene

Hull I tennene er den mest hyppige infeksjonen vi har, og er den tilstanden tannlegene møter oftest i sin hverdag. Det meste vi utfører av behandling har opphav i nye eller gamle hull. Det aller beste du kan gjøre er derfor å forebygge hull.  

  

Hull er permanent skadede områder i den harde tannsubstansen. Disse utvikler seg over tid ved først å være oppløst/ myk tannsubstans, til av og til å bli små åpninger eller hull som kan sees eller sonderes, og de får gjerne en annen farge enn frisk tannsubstans.

Hull I tennene, også kalt tannråte eller karies, er forårsaket av en kombinasjon av faktorer. Bakterier i munnen lever av karbohydrater som du spiser. Jo mer bakterier du har i munnen over tid, og jo oftere du spiser/ drikker, jo mer sjanse har bakteriene til  å skade tennene dine. Bakterier klipper opp karbohydrater og lager syre, som i sin tur løser opp tennene dine, hvis bakteriebelegget får lov til å vokse og trives og stadig får påfyll av karbohydrater.

Hyppig småspising, nipping til sukkerholdig drikke vil gi god tilgang til næring for bakterier og sammen med dårlig rengjøring av tennene kan dette gi en eksplosiv utvikling av hull.

FLUOR: Den kritiske grensen for når oppløsning av tannsubstans skjer er til vanlig ph5,5. Dersom du har fluor tilstede i plakket på tenna, lærte jeg engang at tannsubstans ikke løser seg opp før ved PH4,5. Det er ikke hvor stor fluordose du tar som er særlig viktig, men hvordan du tar den. Fluor i munnen over tid er det som har best effekt. Hvis vi har en pasient som har lett for å få hull, anbefaler vi ofte den svakeste fluortabletten, og at du tar flere pr dag, kanskje etter måltider, og løser tabletten sakte opp i munnen.  

01

Tannsmerte

Kilden til tannsmerter kan være tannråte, en sprukket tann eller en infeksjon. Uansett årsak, hvis du har vedvarende smerter, er det på tide oppsøke en tannlege eller tannpleier for behandling.

02

Tannskade

Tannskade kan bl.a. være løs tann, innslått tann, mistet tann eller knekt tann. I alle tilfeller anbefales det å kontakte oss så snart som mulig.

03

Tannverk

En tannpine refererer til smerte i eller rundt tannen din. Mindre tannpine kan oppstå fra en midlertidig tannkjøttirritasjon som du kan behandle hjemme. Mer alvorlig tannpine skyldes hull, infeksjon eller andre tannsykdommer som ikke blir bedre av seg selv.

04

Ising i tenner

Følsomme tenner er vanligvis et resultat av slitt tannemalje eller utsatte tannrøtter. Noen ganger er imidlertid tannubehag forårsaket av andre faktorer, for eksempel et hulrom, en sprukket tann, en slitt fylling eller tannkjøttsykdom.

05

Mistet tannfylling

Hvis en fylling faller ut, kontakt tannlegen din så snart som mulig. Å vente for lenge med å få erstattet fyllingen kan forårsake tannråte og ytterligere problemer. Hold området rent til du kan se 

Oppsøke tannlegen din og prøv å begrense spising eller tygging på det berørte området.

06

Hevelse rundt tann eller i ansiktet

Jo lenger plakk og tannstein forblir på tennene dine, jo mer irriterer de tannkjøttet og forårsaker betennelse. Med tiden blir tannkjøttet ditt hovent og blør lett. Tannråte (tannkaries) og en dødt vev inne i tannen kan også i ytterste konsekvens føre til smerter og hevelse. Ta kontakt med tannlegen så fort det lar seg gjøre, noen ganger er det behov for antibiotika for å få ned hevelsen.

07

Løsnet tannkrone

Tanngnissing kan føre til at en tannkrone løsner. En annen årsak til løse tannkroner er tannråte. Når en tann har et hull, blir dens struktur kompromittert, noe som forårsaker forandret hold inne i tannkronen. Traumer på tannen, samt å spise klissete matvarer, kan føre til at en tannkrone løsner. I noen tilfeller påvirkes en tannkrone fordi tannsementen svekkes over tid.

Akutt tannbehandling

01

Tannfylling

En fylling brukes til å behandle et lite hull i en tann. For å reparere et hull, fjerner tannlegen det ødelagte tannvevet og fyller deretter rommet med et fyllmateriale. Fyllingsmateriale kan også i noen tilfeller benyttes som estetisk behandling, f.eks ved ønske om endring av tannform, store mellomrom mellom tenner etc. Dette er en svært tannbesparende metode ved ønske om endringer av ulike slag.

02

Tannkrone

En tannkrone er en tannformet hette. Tannleger bruker kroner for å gjenopprette svekkede eller svært ødelagte tenner. En krone passer over hele tannen din. For å sikre en riktig passform, må en tannlegen av og til fjerne en liten mengde emalje før den nye kronen limes på plass. Fordelen med en tannkrone er at den kan forlenge levetiden til en naturlig tann.

03

Tannbro

Tannbroer erstatter manglende tenner. Nærmere bestemt kan de erstatte en tann eller en flere manglende tenner. De kan gjenopprette tyggefunksjonen, i noen tilfeller forbedre utseendet ditt og munnhelsen. En tannbro består av kroner som passer over dine naturlige tenner og kunstige tenner der tenner mangler. Denne "broen" sementeres på plass og blir en løsning som som skal sitte permanent fast i munnen.

04

Tannbleking

Tannbleking innebærer å bleke tennene for å gjøre dem hvitere.Tannlegen vil ta et avtrykk av tennene dine for å lage en tannskinne og fortelle deg hvordan du bruker den med en blekegel. Deretter bruker du blekeskinnen hjemme i en periode alt etter eget ønske, men ikke over 10dager av gangen. Bør brukes sammen med fluorbehandling.

05

Skallfasetter

Skallfasetter er tynne skall som festes på tannen for å gi en hvitere overflate. Skallfasettene er vanligvis fremstilt av keramisk materielle eller plast (kompositt).

06

Tannimplantat

Tannimplantat er en fast tannprotese; en medisinsk skrue i kjevebenet, som skal vokse fast i benet. På skruen blir det etter en tid satt fast en krone som kun din tannlage kan ta ut ved nødstilfeller. Implantat kan være et godt alternativ til proteser og tannbroer når mangel på naturlige tannrøtter ikke tillater å bygge proteser eller tannbroer. Behandlingen krever at kjevebenet er godt nok til å bære et implantat.

07

Tannprotese

En tannprotese er en samlebetegnelse på det som erstatter en manglende tann (eller tenner) eller dekker tannfeil.

08

Delprotese

Denne løsningen benyttes når en eller flere tenner mangler. Det er en protese som ikke sementeres fast i munnen, men som kan taes ut og inn.  Som regel støpes det opp et skjellett som passer/ festes på resterende tenner i munnen. Der det mangler tenner, støpes det på akryltenner som passer perfekt i tannbuen, og tapt vev erstattes således. Dersom det er nok tenner igjen til å lage en fast bro, kan dette være en økonomisk løsning som benyttes på vegen.

09

Helprotese

Helprotese eller gebiss er et avtakbart tannsett som brukes når alle tenner i en kjeve har gått tapt og må skiftes ut med en protese. Protesen framstilles i plast og skal passe så godt som mulig på kjevekammen så den holder seg fast med et vakuumsug på kjeven.  

Estetisk tannbehandling

Ordinær tannbehandling Tannstellet

01

Ordinær tannbehandling

Våre behandlere har høy faglig kompetanse og hjelper deg med dine akutte tannproblemer på en måte som gjør at du føler deg trygg og ivaretatt. 

Røntgen Tannstellet

02

Akutt tannbehandling

Våre behandlere har høy faglig kompetanse og hjelper deg med dine akutte tannproblemer på en måte som gjør at du føler deg trygg og ivaretatt.

Tannbleking Tannstellet

03

Estetisk tannnbehandling

Ønsker du forbedringer av misfargede, skjeve eller skadede tenner? Vi gir råd om dette, og utfører behandlinger innenfor faglig aksepterte rammer.

02

Tannsjekk

En tannsjekk lar tannlegen din se om du har noen tannproblemer og hjelper deg med å holde munnen frisk. Å la problemer i munnen stå ubehandlet kan gjøre dem vanskeligere å behandle i fremtiden. Det er derfor best å håndtere problemene tidlig, eller, hvis mulig, forhindre dem helt. 

 

Stort sett gjelder fortsatt: “DET BLIR IKKE HULL I EN TANN SOM ER REN” 

03

Tannrens

En tannrensing fjerner plakk og tannstein som bygger seg opp på tennene over tid. Plakk er en klebrig, myk film som inneholder millioner av bakterier som liker å leve på tennene dine. Hvis de ikke fjernes regelmessig, kan disse bakteriene forårsake hull, tannkjøttsykdommer og andre komplikasjoner som du ønsker å unngå. 

04

Tannkjøttbehandling

Gingivitt er det tidligste stadiet av tannkjøttsykdom. Det skjer når plakk og bakterier bygger seg opp på tennene dine og forårsaker infeksjon. Vanlige symptomer inkluderer rødt, hovent, blødende tannkjøtt. Behandlinger inkluderer regelmessig tannrengjøring og forbedret munnhygiene hjemme mellom tannlegebesøkene. 

05

Tannstein

Tannstein er herdet(forkalket) tannplakk. Uten riktig munnhygiene kan tannstein bygge seg opp på tennene dine og føre til tannkjøttsykdommer (periodontitt eller tannløsnings-sykdom) og andre munnhelseproblemer. Bare en tannlege eller tannpleier kan fjerne tannstein. Du kan ikke fjerne den med børsting og tanntråd alene. 

06

Røntgen

Tannrøntgen kan hjelpe tannlegen din med å oppdage munnhelseproblemer, som hull og tannkjøttsykdommer, før de forverres. Det finnes mange forskjellige typer tannrøntgen, inkludert intraoral (tatt inne i munnen) og ekstraoral (tatt utenfor munnen) eks; helkjeverøntgen(OPG). Tannrøntgen er avgjørende for riktig oral helse og vedlikehold. 

07

Rotfylling

En rotbehandling er en prosedyre for å fjerne betent, infisert eller død nerve og bløtvev på innsiden av tannen. Behandlingen er ofte en følgetilstand av dype hull som har utviklet seg helt inn til kjernen av tannen. Behovet for rotfylling kommer gjerne etter en voldsom smerteepisode for pasienten, og behandlingen har derfor fått et litt dårlig rykte hos folk flest. Behandlingen kan dog som oftest utføres smertefritt og effektivt, og kan ofte eliminere smerte umiddelbart.

 

Behandlingen utføres ved at bløtvevet inne i tannen fjernes, og deretter blir nerverommet nøye rengjort og desinfisert, av og til med et antibiotika-innlegg som du skal gå med en periode før behandingen avsluttes. Deretter blir tannen fylt og forseglet.  

08

Munntørrhet

Munntørrhet er forårsaket av redusert eller fraværende spyttstrøm. Denne tilstanden kan forårsake ubehag, forstyrre tale og svelging, gjøre bruk av proteser vanskelig, forårsake dårlig ånde og forverre munnhygienen ved å forårsake en reduksjon i surheten i munnen og en økning i bakterievekst, noe som bidrar til utviklingen av hull. Langvarig munntørrhet kan føre til alvorlig tannråte og sopp i munnen.

Munntørrhet er vanlig blant eldre mennesker, ved medisinbruk og hos kreftpasienter. 

09

Tanngnissing

Tanngnissing er ufrivillig sammenbiting/gnissing av tenner som vanligvis skjer under søvn. Årsaker kan være stress, konsentrasjon og bruk av illegale rusmidler. Behandlinger inkluderer bittskinner (som skal brukes om natten), reparasjon av tannskader og stressbehandling. 

10

Ising i tenner

Følsomme tenner er vanligvis et resultat av slitt tannemalje eller utsatte, eksponerte tannrøtter. Noen ganger er imidlertid tannubehag forårsaket av andre faktorer, for eksempel et hull, en sprukket tann, en slitt fylling eller tannkjøttsykdom. 

11

Trekking tenner

Ekstraksjoner, eller trekking, utføres av en rekke årsaker, men oftest for å fjerne tenner som har blitt uopprettelige på grunn av tannråte, periodontal sykdom eller tanntraumer, spesielt når de er forbundet med tannpine. 

12

Dårlig ånde

Dårlig ånde er svært vanlig. Du kan vanligvis behandle det selv. Den beste måten å unngå dårlig ånde på er å holde tennene, tungen og munnen rene. 

13

Visdomstenner

Noen ganger forårsaker påvirkede visdomstenner (visdomstenner som sitter fast og ikke kan vokse normalt inn i munnen) tilbakevendende infeksjoner i tannkjøttet, og kan fjernes når andre konservative behandlinger har mislyktes. 

bottom of page